I fredags när jag var hos läkaren på MVC för att kolla mig med sammandragningarna och att få förlängd sjukskrivning så visade det sig att jag har alldeles för mycket fostervatten. De tyckte även att bebisen så väldigt stor ut.
Läkaren tillkallade en BM som var specialiserad på ultraljud och de konstaterade tillsammans att det var väldigt mycket fostervatten, men bebisen så väl okej ut. Vaddå "väl okej ut"??? Fick en ny tid till ultraljud och 10 dagar och så fick jag förlängd sjukskrivning och så gick jag därifrån.
När jag kommer hem så går jag direkt in på datorn för att kolla vad det innebär om man har det. Det jag läser får mig att storgråta. Om man har över en viss gräns med mycket fostervatten så har man något som heter Polyhydramnios. Det som gjorde mig upprörd då var att de inte hade mätt hur mycket fostervatten jag har så att jag kunde veta om jag hade Polyhydramnios. Att de inte förklarat för mig vad de misstänkte och vad det innebar.
Jag ringde därför förlossningen eftersom MVC hade stängt och det var en fredagskväll. Jag förklarade min oro och de sa att jag kunde komma in morgonen därpå för att träffa en läkare och mäta hur mycket fostervatten jag har. Det kändes bra att de verkligen tog mig på allvar och förstod min oro.
Morgonen efter så kom jag in till förlossningen kl.09.00 och fick bekräftat, efter ett långt, lugnt och sansat ultraljud med en superduktig läkare, att jag har Polyhydramnios.
Bebisen rörde sig fint och allt såg bra ut med bebisen, än så länge. Men fler undersökningar kommer att göras.
Jag frågade även vad det är för liten som ligger där inne och sparkar. Då visade det sig att vi ska ha en liten flicka! Herregud, vi som var så säkra på en pojke efter rutinultraljudet i vecka 18. Då vi var helt övertygade om att vi såg en snopp och pung.
Så imorgon (måndag) så ska jag ringa MVC och få en tid till specialist-MVC så fort som möjligt. Jag hoppas på att jag ska få komma in samma dag...men som vanligt är väl alla tider uptagna.
Här har jag kopierat fakta och information om Polyhydramnios:
Vad är polyhydramnios?
Polyhydramnios betyder att man har mer fostervatten än normalt. Det händer färre än 1% av gravida kvinnor. Fostervattnet skyddar bebisen mot slag eller tryck och spelar en viktig roll i att skydda den mot infektioner och hjälpa lungorna att mogna. Mängden fostervatten ökar gradvis tills det finns 800-1000 ml vid graviditetsvecka 36-37. Efter detta minskar mängden något. Bebisar sväljer fostervatten regelbundet och kisser sedan ut det. På så sätt bidrar bebisen till att kontrollera mängden fostervatten. När denna balans störs, kan mängden fostervatten öka snabbt och i svåra fall av polyhydramnios kan det bildas så mycket som 3000ml fostervatten - tre gånger den normala mängden.
Hur vet man att man har polyhydramnios?
Polyhydramnios börjar vanligtvis från graviditetsvecka 30 och framåt. Du kan tycka att magen växer för fort och att huden på magen är sträckt och blank. Du kan också bli så andfådd att det är svårt att exempelvis gå upp för trappor.
Andra symtom är buksmärtor, svår halsbränna och förstoppning, svullna ben och åderbråck. När barnmorskan undersöker dig, verkar du vara "stor för tiden". Det kan vara svårt att känna bebisen eller mäta hjärtslagen, eftersom det är så mycket vätska omkring den.
Man kan bekräfta diagnosen polyhydramnios med ultraljud. Man mäter då mängden fostervatten i fyra områden kring bebisen för att räkna ut ditt AFI (amniotic fluid index). Om ditt AFI är högre än 24 cm, så har du polyhydramnios. Ju högre AFI, desto allvarligare är problemet.
Vad orsakar polyhydramnios?
Det kan vara svårt att få reda på orsaken till polyhydramnios och ibland är orsaken okänd. Ibland uppstår det på grund av något problem hos bebisen, eller med moderkakan, eller hos dig som bär barnet.
Möjliga orsaker inkluderar:
• Diabetes, med dåligt kontrollerade nivåer av blodsocker. Ditt barn kissar mer, vilket ökar mängden fostervatten.
• Tvillinggraviditet. Det kan finnas ett särskilt problem om du bär enäggstvillingar. • Infektioner som påverkar bebisen, som röda hund/rubella, cytomegalovirus, toxoplasmos och syfilis kan ge upphov till polyhydramnios.
• Cirka 20% av fallen med polyhydramnios beror på ett problem hos bebisen. Svalget kan eventuellt vara blockerat, vilket gör att den inte kan svälja fostervatten och kontrollera vätskemängden. Det kan också vara ett tecken på att bebisen har problem med centrala nervsystemet, hjärtat eller njurarna.
• Ibland är polyhydramnios associerat med kromosomskada, som Downs eller Edwards syndrom.
• I mycket sällsynta fall kan det ha bildats en tumör på moderkakan eller problem med artärerna i navelsträngen, vilket kan leda till polyhydramnios. De flesta kvinnor som har polyhydramnios föder friska barn, i synnerhet om tillståndet är milt.
Hur behandlas polyhydramnios?
Om man inte vet att du har diabetes, får du göra glukosbelastning för att kontrollera ditt blodsocker. Om detta är högt, får du träffa en specialist som kan hjälpa dig sänka ditt blodsocker, vilket troligtvis kommer att minska mängden fostervatten.
Ultraljud kan påvisa problem hos bebisen. Om en detaljerad ultraljudsundersökning inte visar några problem, så är ditt barn förmodligen friskt och polyhydramniosen orsakas av något annat.
Laboratorietest kan avgöra om polyhydramnios orsakats av en infektion.
Under graviditetens sista två månader kommer man att hålla särskild uppsikt.
Beroende på vad som orsakar polyhydramniosen, ger man eventuellt medicin som minskar mängden urin ditt barn producerar.
I svåra fall kan man dränera en del av vätskan för att minska volymen. Detta kan minska risken att du föder för tidigt eller att moderkakan börjar lossna.
Denna teknik kräver en balansgång – om man tar ut för mycket vätska för snabbt, ökar risken att moderkakan lossnar och det finns andra risker förknippade med tekniken, som infektioner och blödningar.
I de flesta fall kommer barnmorska eller läkare att rekommendera att du vilar så mycket som möjligt. Det kan betyda att det är bra om du slutar jobba tidigare. Men även med vila kan det hända att förlossningen sätter igång för tidigt.
Din barnmorska kommer att berätta vad du behöver vara uppmärksam på, så att du vet om du måste kontakta sjukhuset snabbt.
Vad händer vid förlossningen?
Ungefär en av fem kvinnor med polyhydramnios föder för tidigt, eftersom livmodern helt enkelt inte kan hålla inne bebisen och fostervattnet längre. Det är viktigt att komma till sjukhus så fort som möjligt om förlossningen börjar innan 37 fullgångna veckor. Ring och berätta att du är på väg in och om ingen kan köra dig är det bäst om du ringer ambulans.
Även om allt verkar gå bra och bebisen mår bra under förlossningen, kommer man att hålla extra noga uppsikt under förlossningen av följande orsaker:
Den extra vätskemängden gör det svårare för bebisens huvud att fixeras i bäckenet. Om vattnet går, finns det en risk att navelsträngen faller ner i slidan framför bebisens huvud. Om detta sker, måste man göra akut kejsarsnitt.
Det finns en risk att moderkakan släpper i förtid om livmodern krymper plötsligt när vattnet går.
Det finns också större risk för blödning efter att bebisen är född, eftersom livmodern som varit väldigt utspänd, kan ha svårare att dra ihop sig.
Om du har diabetes och bebisen har växt sig väldigt stor, kommer barnmorskan att hålla särskild uppsikt på att den rör sig genom förlossningskanalen och inte fastnar. Ibland kan en axel fastna när bebisen är på väg att födas. Om detta händer, kommer du att få hjälp till en ställning som gör att bebisen kommer loss i de flesta fall. Läs mer om stora bebisar här.
Ibland kan man rekommendera planerat kejsarsnitt, exempelvis om du väntar tvillingar, om bebisen inte ligger med huvudet nedåt eller om man tror att den är mycket stor.
Vad kan hjälpa dig hantera polyhydramnios?
Om du är mycket andfådd:
• vila mycket
• gör det du behöver göra i små omgångar och låt det ta längre tid än vanligt
• acceptera alla erbjudanden om hjälp
Du kan också få halsbränna därför att livmodern trycker mot magen:
• ät lite och ofta
• ligg inte ner direkt efter maten eller ät innan sänggående
• undvik mat som förvärrar halsbränna som fet mat, kaffe och alkohol
• palla upp dig i sängen med kuddar
• fråga barnmorskan om du kan ta syrabalanserande medel Du är förmodligen orolig och känner dig väldigt stor: • Skaffa så mycket information som möjligt
• Försök hålla dig upptagen. Om du inte vill gå ut så mycket, kanske du kan bjuda hem vänner? Passa på att hyra alla filmer du velat se!
• Om du utvecklar nya symtom, eller om dina symtom blir värre, är det viktigt att du kontaktar sjukvården genast.
söndag 17 oktober 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Men vad tråkigt. Hoppas det inte är något allvarligt.
SvaraRaderaMen detta måste väl ändå räknas som akut, så dom får ju göra en tid till dig att komma in på, så ni får kontrollera att allt är fint med bebisen.
Tänker på dig!
Kramizar
Annkatrin
När jag var gravid så var det precis tvärtom, jag hade för lite fostervatten. Fast det märktes inte förräns hon var född, hon var torr som en skorpa och det fanns inget fosterfett alls kvar! Hoppas det löser sig för dig och bebben!
SvaraRaderaÅ läser , är själv grav. i v.25 men blir så ledsen, men hoppas att allt går bra. O att du får gå många kontroller. Lycka till!
SvaraRaderaTack snälla ni. Känner mig så låg. Men jag hoppas att jag får komma imorgon för då kan också min man följa med och vi såklart mängder av frågor. Kram på er!
SvaraRadera